
Cestování je dobrodružstvím plným nových zážitků, ale může také znamenat výzvu pro vaši peněženku, zejména pokud jde o dopravu, ubytování a v neposlední řadě stravování. V dnešním článku bych vám rád představil pár osvědčených způsobů, díky kterým můžete za jídlo podstatně ušetřit a přitom nebudete hladovět.
LOKÁLNÍ STREET FOOD MARKETY
Pouliční stravování je zřejmě nekorunovaným králem, co se týče nízkých cen a zároveň nasávání atmosféry cizích zemí. Když se ponoříte do světa pouličního jídla, ocitnete se v srdci místní kultury. Tato autentická a přístupná forma stravování vám umožní nejen ochutnat různé místní speciality, ale také interagovat s místními obyvateli a pochopit více o jejich každodenním životě.
Mezi největší evropské tržiště patří:
- Madridský Mercado De San Miguel
- Le Marché des Enfants Rouges, který najdete v Paříži
- Ve vídeňských ulicích schovaný Naschmarkt
- Případně Central Market Hall poblíž Dunaje v Budapešti
Pokud se chystáte do vzdálenějších koutů planety:
- Mexický Mercado San Juan de Dios
- Jemaa el-Fnaa, je náměstí plné pouličních marketů v Marrakéši
- Istanbulský Velký bazar
- Crawford Market, který najdete v Bombaji
- Nebo Petaling Street Market, který je v Kuala Lumpur

Zejména v rozvojových zemích je však třeba dodržovat určitá pravidla. Například pokud možno nepít kohoutkovou vodu. To se týká i ledu v nápojích a oplachování potravin na tržnici. Je lepší vzít si s sebou malou lahev s balenou vodou a opláchnout si koupenou potravinu sám.
Vlastní příprava jídel
Pokud si na zkoušení street foodu nevěříte, je zde i jiná možnost. Tou je vařit si sám, za pomoci místních surovin, které koupíte na tržnicích nebo v supermarketech. Tato aktivita vám umožní nejen proniknout do místní kuchyně, ale také vytvořit si vlastní gastronomický zážitek, který bude zcela unikátní. Při vaření se můžete inspirovat na stránce Taste Atlas, kde si na mapě vyberete z lokálních jídel, ke kterým jsou často přiloženy recepty.
Při výběru ubytování, je dobré se ujistit, že má váš pokoj kuchyňku. Ovšem i bez ní to jde, pokud se spokojíte se studenými pokrmy, které nakoupíte v supermarketech. Například v Řecku jsme téměř každý večer ochutnávali různé druhy místních sýrů a oliv, které byly zapíjeny ouzem :-).
Zajít na menu
Tento způsob pro vás jistě nebude žádná novinka. V Česku si bez „meníčka“ notná část lidí nedovede představit svůj den. Co je ale překvapující, tak podobné nabídky najdete i za hranicemi.
Například ve Španělsku se můžete setkat v době obědů s Menú del día. To většinou obsahuje velkou porci polévky, hlavní chod, vodu nebo víno a na závěr moučník, či pudink. Cenově vás toto menu vyjde výrazně levněji než při objednání každého chodu zvlášť. V USA je zase poměrně rozšířené Lunch Menu, zde si můžete dát například sendvič, případně hamburger s vaším oblíbeným nápojem.
Určitě se dají podobné nabídky najít i v mnoha dalších zemích. Nikdy není na škodu se zeptat obsluhy, zda něco podobného nabízí. Pokud personál, nebo vy pokulháváte s angličtinou, vždy můžete použít Překladač Google, který je na cestách skvělý pomocník.

Cestování mimo sezónu
Cestování mimo hlavní turistickou sezónu může znamenat nižší ceny v restauracích a kavárnách. Snížení ceny v tomto období je důsledkem nižší poptávky. Mimo sezónu se restaurace mohou soustředit více na místní obyvatele, což může zahrnovat nabídky a slevy, které přináší výhody i turistům. S nižším počtem zákazníků mají restaurace více času a pozornosti věnovat každému stolu, to přináší osobnější péči o zákazníka, což přispívá k celkovému pozitivnímu zážitku. Na cenotvorbě se také podepisuje cena lokálních surovin, které jsou často nižší právě v tomto období.
Když má člověk možnost vycestovat mimo hlavní sezónu, jde určitě o dobrý nápad. A to i z hlediska nižších cen ubytování, letenek a menšího počtu turistů při procházení památek.
Na dovolenou s vlastní stravou
Pokud člověk plánuje krátkou cestu, například na prodloužený víkend, a zároveň se snaží udržet náklady na rozumné úrovni, mít sebou vlastní jídlo z domu může být smysluplným a efektivním krokem. Kromě finančních úspor umožňuje vlastní jídlo také flexibilitu a pohodlí. Nemusíte hledat restaurace, vyhýbat se ruchu nebo čekat na uvolnění stolu. Místo toho si můžete užívat jídlo přímo tam, kde se zrovna nacházíte. Já osobně mám dobrou zkušenost s tuňákovými saláty v konzervě, ty se dají v akci koupit kolem 40 Kč.
Dále příprava a balení vlastního jídla umožňuje cestovatelům kontrolovat svou stravu. Můžete si vybrat kvalitní suroviny a připravit si oblíbená jídla podle vlastních preferencí. To je zvláště výhodné pro ty, kteří mají speciální stravovací požadavky nebo alergie.
Pokud člověk cestuje letadlem, pouze s příručním zavazadlem, je dobré myslet na to, aby jídlo nebylo v tekuté formě. Tekutin si s sebou na palubu totiž nemůžete vzít více než maximálně 10 x 100 ml. Oproti tomu například řízků v chlebu si můžete nabalit klidně padesát… :-). Pokud vás zajímá, jak se efektivně sbalit, můžete se podívat na můj článek.

Budu moc rád, když se podělíte i o vaše tipy, jak ušetřit na dovolené.